Jajecznica z tortillą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2561
Składniki:
- 4 jajka
- 4 placki tortilli
- 2 łyżki sosu chili
- 2 papryczki konserwowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki tartego sera cheddar
- 2 łyżki mleka
- 1 cebula
- 1 szklanka letniej wody
- natka zielonej pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Jajka wbić do rondla, po czym roztrzepać z mąką, mlekiem, szczyptą soli i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Roztrzepane składniki smażyć do całkowitego ścięcia się jaj, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Placki tortilli namoczyć letnią wodą, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 40 sekund z obu stron na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Papryczkę konserwową pokroić w plastry i dodać do całości. Wszystko posypać tartym serem cheddar, świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki. Tuż przed podaniem do spożycia, dodać do tego gotowy sos chili.
Komentarze (0)