Ciasto czekoladowe z kremem z mango
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2180
Składniki:
- Ciasto:
- 110 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- Mus mango:
- 600 g miąższu z mango
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, kakao, cynamon, startą czekoladę, cukier i szczyptę soli. Suche składniki wymieszać, po czym wlać do tego rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, maślankę i wbić jajka. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przelać do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić ostrym nożem na trzy cienkie plastry.
Przygotować krem: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady wlać stopniowo śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Następnie ściągnąć z ognia, przestudzić i wstawić do lodówki do czasu, aż masa zacznie tężeć. Wtedy wyciągnąć masę z lodówki, rozmieszać trzepaczką i wysmarować nią pokrojone plastry ciasta. Wszystko docisnąć do siebie i ponownie wstawić do lodówki na godzinę.
Przygotować mus z mango: żelatynę spożywczą zalać zimna wodą i moczyć przez 5 minut. Do miski dodać mus z mango, jogurt grecki, śmietanę kremówkę, wsypać cukier i dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Całość zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na przygotowane wcześniej ciasto.
Gotowe ciasto podawać po 30 minutach.
Przygotować krem: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady wlać stopniowo śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Następnie ściągnąć z ognia, przestudzić i wstawić do lodówki do czasu, aż masa zacznie tężeć. Wtedy wyciągnąć masę z lodówki, rozmieszać trzepaczką i wysmarować nią pokrojone plastry ciasta. Wszystko docisnąć do siebie i ponownie wstawić do lodówki na godzinę.
Przygotować mus z mango: żelatynę spożywczą zalać zimna wodą i moczyć przez 5 minut. Do miski dodać mus z mango, jogurt grecki, śmietanę kremówkę, wsypać cukier i dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Całość zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na przygotowane wcześniej ciasto.
Gotowe ciasto podawać po 30 minutach.
Komentarze (1)
Ile min piec to ciasto?
A tu chyba błąd (Do miski dodać mus z mango), powinno być składniki na mus