Ciasto czekoladowe z kremem z mango

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 30
Ciasto czekoladowe z kremem z mango
fot. grafvision (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 110 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • Mus mango:
  • 600 g miąższu z mango
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, kakao, cynamon, startą czekoladę, cukier i szczyptę soli. Suche składniki wymieszać, po czym wlać do tego rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, maślankę i wbić jajka. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przelać do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić ostrym nożem na trzy cienkie plastry. Przygotować krem: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady wlać stopniowo śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Następnie ściągnąć z ognia, przestudzić i wstawić do lodówki do czasu, aż masa zacznie tężeć. Wtedy wyciągnąć masę z lodówki, rozmieszać trzepaczką i wysmarować nią pokrojone plastry ciasta. Wszystko docisnąć do siebie i ponownie wstawić do lodówki na godzinę.

Przygotować mus z mango: żelatynę spożywczą zalać zimna wodą i moczyć przez 5 minut. Do miski dodać mus z mango, jogurt grecki, śmietanę kremówkę, wsypać cukier i dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Całość zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na przygotowane wcześniej ciasto.

Gotowe ciasto podawać po 30 minutach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów