Chleb bananowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1288
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 banany
- 1 jajko
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej do obsypania formy do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 kostki rozpuszczonego masła
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Banany umyć. obrać ze skóry i usunąć z nich końcówki. Następnie 2 banany pokroić drobno, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć je do miski i dodać do nich roztopione masło. Wsypać do tego mąkę, sodę oczyszczoną cukier, wbić do tego jajko i z całości wyrobić ciasto. Przełożyć je do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wyłożyć jednego, przekrojonego na połowę banana. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie ciasta sprawdzaj patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec dalej).
Komentarze (0)