Jajecznica z groszkiem, kurczakiem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1814
Składniki:
- 30 g zielonego groszku w łupinie
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 plastry wędzonego boczku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- Jajecznica:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka 2%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
Opis przygotowania:
Groszek umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, po czym razem z łupiną pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i rozdrobnić na małe kawałeczki. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku wlać 1 łyżkę oleju, po czym dodać do tego rozdrobnione wcześniej gotowane mięso z kurczaka, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso się przyrumieni. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonego groszku na talerzu.
Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć do chwili, aż składniki się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć do chwili, aż składniki się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)