Jajecznica z groszkiem, kurczakiem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1814
Jajecznica z groszkiem, kurczakiem i boczkiem
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonego groszku w łupinie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • Jajecznica:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka

Opis przygotowania:

Groszek umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, po czym razem z łupiną pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i rozdrobnić na małe kawałeczki. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku wlać 1 łyżkę oleju, po czym dodać do tego rozdrobnione wcześniej gotowane mięso z kurczaka, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso się przyrumieni. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonego groszku na talerzu.

Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć do chwili, aż składniki się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów