Jajecznica z groszkiem, wieprzowiną i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1828
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 30 g świeżego zielonego groszku w łupinie
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka ryżu brązowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Groszek zielony dokładnie umyć, pozbawić końcówek, po czym razem z łupiną pokroić w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, dokładnie wymieszać i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonego groszku na talerzu. Następnie jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, dodać mąkę, doprawić szczyptą soli i roztrzepać widelcem na jednolitą masę. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do ich ścięcia. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)