Botwinka z orzechami, groszkiem i kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1522
Botwinka z orzechami, groszkiem i kurczakiem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 pęczek botwinki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Botwinkę umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Groszek zielony osaczyć z zalewy. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone mięso. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa wsypać tłuczone orzechy laskowe i smażyć przez 40 sekund. Potem dodać do tego pokrojoną botwinkę oraz osączony z zalewy zielony groszek. Całość doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy zmiękną wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów