Botwinka z orzechami, groszkiem i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1522
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 1 pęczek botwinki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Botwinkę umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Groszek zielony osaczyć z zalewy. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone mięso. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa wsypać tłuczone orzechy laskowe i smażyć przez 40 sekund. Potem dodać do tego pokrojoną botwinkę oraz osączony z zalewy zielony groszek. Całość doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy zmiękną wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)