Jajecznica z chlebem i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 447
Składniki:
- 150 g małych pieczarek
- 4 kromki chleba razowego
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- garść rukoli
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Rukolę umyć i odsączyć z wody. Pieczarki dokładnie oczyścić, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim pokrojone wcześniej pieczarki. Oprószyć je suszonym tymiankiem, szczyptą soli, pieprzu i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać widelcem. Następnie przelać je na rozgrzaną kolejną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i przełożyć na kromki razowego chleba. Dodać do tego usmażone pieczarki i wszystko posypać rukolą.
Komentarze (0)