Jajecznica z chlebem i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 447
Jajecznica z chlebem i pieczarkami
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 150 g małych pieczarek
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Rukolę umyć i odsączyć z wody. Pieczarki dokładnie oczyścić, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim pokrojone wcześniej pieczarki. Oprószyć je suszonym tymiankiem, szczyptą soli, pieprzu i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać widelcem. Następnie przelać je na rozgrzaną kolejną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i przełożyć na kromki razowego chleba. Dodać do tego usmażone pieczarki i wszystko posypać rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów