Jajecznica z pieczarkami, kiełbasą i porem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3062
Składniki:
- 6 pieczarek
- 4 jajka
- 4 małe pory
- 3 łyżki oleju
- 2 peta kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki mleka
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 pory
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w plastry i wyłożyć na talerz. Pory przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i również wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone z błony i pokrojone w cienkie plastry pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Jajka roztrzepać trzepaczką z mlekiem i zalać nimi smażone pieczarki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć do ścięcia się jaj. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry i zrumienić na pozostałym oleju na patelni. Zrumieniona dodać do potrawy. Wszystko posypać pieprzem oraz tarta gałką muszkatołową.
Komentarze (0)