Jajecznica z pieczarkami, kiełbasą i porem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3062
Jajecznica z pieczarkami, kiełbasą i porem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pieczarek
  • 4 jajka
  • 4 małe pory
  • 3 łyżki oleju
  • 2 peta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w plastry i wyłożyć na talerz. Pory przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i również wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oczyszczone z błony i pokrojone w cienkie plastry pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Jajka roztrzepać trzepaczką z mlekiem i zalać nimi smażone pieczarki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć do ścięcia się jaj. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry i zrumienić na pozostałym oleju na patelni. Zrumieniona dodać do potrawy. Wszystko posypać pieprzem oraz tarta gałką muszkatołową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów