Jajecznica po arabsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3640
Składniki:
- 50 dkg ziemniaków
- 25 dkg pomidorów
- 4 cebule
- 4 czerwone papryki
- 4 jajka
- 4 cienkie parówki cielęce
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić je kiedy będą jeszcze twarde. Cebulę obrać i pokroić drobno. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić, na cząstki. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić cebule, odcedzone ziemniaki, paprykę, pomidory i smażyć 25 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać rozkłócone jajka, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i smażyć, do czasu aż jajka się zetną. Parówki ugotować w małej ilości wody. po ugotowaniu przełożyć na talerz i wyłożyć wszystkimi smażonymi składnikami. Gotowe danie podajemy na gorąco.
Komentarze (0)