Tofu wędzone w ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2239
Tofu wędzone w ryżem
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonego tofu
  • 200 g ryżu długo ziarnistego
  • 2 liście białej kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • natka zielonej pietruszki
  • garstka świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania:

Liście białej kapusty sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Miętę oraz natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Tofu wędzone pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie paski i dodać do tofu w misce. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, miętę oraz papryczkę czerwoną chili. Składniki w misce zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczypta soli, dobrze wymieszać i wyłożyć na liście kapusty. Ryż opłukać pod bieżąca woda, przełożyć go do rondla, potem zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów