Tofu wędzone w ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2239
Składniki:
- 400 g wędzonego tofu
- 200 g ryżu długo ziarnistego
- 2 liście białej kapusty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- natka zielonej pietruszki
- garstka świeżej mięty
- sól
Opis przygotowania:
Liście białej kapusty sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Miętę oraz natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Tofu wędzone pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie paski i dodać do tofu w misce. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, miętę oraz papryczkę czerwoną chili. Składniki w misce zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczypta soli, dobrze wymieszać i wyłożyć na liście kapusty. Ryż opłukać pod bieżąca woda, przełożyć go do rondla, potem zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać do całości.
Komentarze (0)