Jaja w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2403
Składniki:
- 400 g pomidorów
- 20 g oleju
- 20 g mąki
- 4 jaja
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- 1 łyżeczka cukru
Opis przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i rozgotować w niewielkiej ilości wody. Po rozgotowaniu przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę zrumienić na oleju na małym ogniu, rozprowadzić wodą i zagotować. Do mąki dodać przetarte pomidory, liść laurowy, goździka i gotować około 20 minut. Powstały sos dosłodzić do smaku. Jajka ułożyć na talerze, zalać sosem i podawać na gorąco.
Komentarze (0)