Jagody w syropie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1985
Jagody w syropie
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 mi białego ginu
  • 10 dojrzałych jagód jałowca
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jagody leśne, jałowca oraz miętę umyć i osączyć z wody. Jagody leśne przełożyć do miski, natomiast jagody jałowca utłuc na drobne kawałki, zalać je 1 szklanką wody, wsypać cukier i szczyptę soli. Dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu i zagotować. Zagotowane składniki przecedzić przez sitko i przestudzić jedynie sam napar. Do przestudzonego naparu wlać biały gin i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać jagody w misce i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów