Jagody w syropie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2223
Składniki:
- 50 mi białego ginu
- 10 dojrzałych jagód jałowca
- 2 szklanki jagód
- 2 łyżki cukru
- 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jagody leśne, jałowca oraz miętę umyć i osączyć z wody. Jagody leśne przełożyć do miski, natomiast jagody jałowca utłuc na drobne kawałki, zalać je 1 szklanką wody, wsypać cukier i szczyptę soli. Dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu i zagotować. Zagotowane składniki przecedzić przez sitko i przestudzić jedynie sam napar. Do przestudzonego naparu wlać biały gin i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać jagody w misce i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)