Frittata pietruszkowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2312
Składniki:
- 15 g wędzonego boczku
- 4 jajka
- 4 pietruszki (korzeń)
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek rukoli
- natka zielonej pietruszki
- pieprz świeżo zmielony
- sol
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę obrać ze skóry, przełożyć ją do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przekroić na połówki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej boczek wędzony, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki oraz pomidory. Składniki oprószyć szczyptą soli, tartą gałką muszkatołową i smażyć do chwili, aż boczek się przyrumieni. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej pietruszkę. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich tarty parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli i roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami zalać całość na patelni. Wszystko smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż jajka się zetną. Wówczas składniki ściągnąć z ognia, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać razem z rukolą.
Komentarze (0)