Soczewica ze szpinakiem, łososiem i cytryną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1659
Soczewica ze szpinakiem, łososiem i cytryną
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Soczewicę zieloną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki. Cytryny sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przekroić, usunąć pestki, a miąższ ze skórą pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojone cytryny, łososia i razem smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać ze szpinakiem i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów