Soczewica ze szpinakiem, łososiem i cytryną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1659
Składniki:
- 300 g zielonej soczewicy
- 200 g wędzonego łososia
- 2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wrzącej wody
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Soczewicę zieloną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki. Cytryny sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przekroić, usunąć pestki, a miąższ ze skórą pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojone cytryny, łososia i razem smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać ze szpinakiem i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)