Jagnięcina z ziemniakami w panierce

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 456

Składniki:

  • 500 g małych ziemniaków
  • 400 g jagnięciny
  • 4 łyżki oleju do smażenia mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • świeży rozmaryn do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia ziemniaków

Opis przygotowania:

Jagnięcinę podzielić na porcje i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do jagnięciny w misce. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem zalać 4 łyżkami oleju i marynować przez 3 godziny. Po tym czasie cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso z całą marynatą i smażyć je na średnim ogniu do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić.

Mąkę przesypać do miski, wlać do niej wodę mineralną i wyrobić ciasto. W wyrobionym cieście namoczyć ugotowane wcześniej ziemniaki, a następnie włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów