Jagnięcina z ziemniakami w panierce
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 456
Składniki:
- 500 g małych ziemniaków
- 400 g jagnięciny
- 4 łyżki oleju do smażenia mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- świeży rozmaryn do dekoracji
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia ziemniaków
Opis przygotowania:
Jagnięcinę podzielić na porcje i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do jagnięciny w misce. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem zalać 4 łyżkami oleju i marynować przez 3 godziny. Po tym czasie cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso z całą marynatą i smażyć je na średnim ogniu do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić.
Mąkę przesypać do miski, wlać do niej wodę mineralną i wyrobić ciasto. W wyrobionym cieście namoczyć ugotowane wcześniej ziemniaki, a następnie włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko udekorować świeżym rozmarynem.
Mąkę przesypać do miski, wlać do niej wodę mineralną i wyrobić ciasto. W wyrobionym cieście namoczyć ugotowane wcześniej ziemniaki, a następnie włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko udekorować świeżym rozmarynem.
Komentarze (0)