Jagnięcina z warzywami i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1586
Składniki:
- 300 g jagnięciny bez kości
- 4 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 białe cebule
- 2 jajka
- 2 czerwone cebule
- 2 białe małe rzepy
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- 0,5 łyzeczki suszonego majeranku
- czerwona bazylia do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Cebulę czerwoną i białą obrać ze skóry, a następnie razem z marchewką i rzepą przełożyć do jednego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Ziemniaki przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać ugotowane wcześniej pokrojone ziemniaki, oprószyć je przyprawą do ziemniaków i smażyć do chwili, aż mięso zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego pozostałe ugotowane warzywa. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do potrawy. Wszystko udekorować listkami czerwonej bazylii.
Komentarze (0)