Jagnięcina z warzywami i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1586
Jagnięcina z warzywami i jajkiem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g jagnięciny bez kości
  • 4 marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 białe cebule
  • 2 jajka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 białe małe rzepy
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • 0,5 łyzeczki suszonego majeranku
  • czerwona bazylia do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Cebulę czerwoną i białą obrać ze skóry, a następnie razem z marchewką i rzepą przełożyć do jednego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Ziemniaki przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać ugotowane wcześniej pokrojone ziemniaki, oprószyć je przyprawą do ziemniaków i smażyć do chwili, aż mięso zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego pozostałe ugotowane warzywa. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do potrawy. Wszystko udekorować listkami czerwonej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów