Jagnięcina z ryżem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 217
Jagnięcina z ryżem i warzywami
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g jagnięciny bez kości
  • 6 łyżek oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Jagnięcinę pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso. Oprószyć je wszystkimi przyprawami i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Do smażonego mięsa dodać pokrojone na małe kawałki czerwone i zielone papryki. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż warzywa zmiękną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów