Jagnięcina z ryżem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 431
Składniki:
- 600 g jagnięciny bez kości
- 6 łyżek oleju
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Jagnięcinę pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso. Oprószyć je wszystkimi przyprawami i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Do smażonego mięsa dodać pokrojone na małe kawałki czerwone i zielone papryki. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż warzywa zmiękną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)