Jagnięcina z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3492
Jagnięcina z warzywami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 60 g jagnięciny bez kości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 cebule szalotki
  • 1 melon
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jagnięcinę umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, dodać szczyptę soli i oprószyć pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i zrumienić na niej mięso. Zrumienione przełożyć do rondla. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałej oliwie z pieczonego mięsa (jeśli by było za mało oliwy - dodać 2 łyżki nowej), a następnie dodać do mięsa. Dodać do tego majeranek, estragon i pokrojony czosnek. Całość zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. W czasie duszenia, mięso należy przewracać, aby równo się udusiło. Marchew i brokuła ugotować razem do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podzielić na porcje. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić w plastry. Melona również pokroić w plastry. Gotową jagnięcinę przełożyć na talerze, polać sosem z duszenia, obłożyć jarzynami i melonem. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów