Jagnięcina z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3492
Składniki:
- 60 g jagnięciny bez kości
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 cebule szalotki
- 1 melon
- 1 brokuł
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka estragonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jagnięcinę umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, dodać szczyptę soli i oprószyć pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i zrumienić na niej mięso. Zrumienione przełożyć do rondla. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałej oliwie z pieczonego mięsa (jeśli by było za mało oliwy - dodać 2 łyżki nowej), a następnie dodać do mięsa. Dodać do tego majeranek, estragon i pokrojony czosnek. Całość zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. W czasie duszenia, mięso należy przewracać, aby równo się udusiło. Marchew i brokuła ugotować razem do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podzielić na porcje. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić w plastry. Melona również pokroić w plastry. Gotową jagnięcinę przełożyć na talerze, polać sosem z duszenia, obłożyć jarzynami i melonem. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)