Jagnięcina w curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2714
Jagnięcina w curry
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 udźca jagnięcego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 4 pomidory
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 mielone goździki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej kozieradki
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Jagnięcinę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na małe kawałki. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać mielone goździki, kolendrę, papryczkę chili, kmin rzymski, kozieradkę, curry oraz tarty imbir. Dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone pomidory, wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejną minutę. Następnie wlać do tego mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać do tego pokrojone mięso, całość doprawić do smaku przyprawami i gotować pod przykryciem do jego miękkości. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki oraz szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów