Jagnięcina w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2931
Składniki:
- 400 udźca jagnięcego
- 300 ml mleka kokosowego
- 4 pomidory
- 4 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- 2 mielone goździki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej kozieradki
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Jagnięcinę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na małe kawałki. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać mielone goździki, kolendrę, papryczkę chili, kmin rzymski, kozieradkę, curry oraz tarty imbir. Dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone pomidory, wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejną minutę. Następnie wlać do tego mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać do tego pokrojone mięso, całość doprawić do smaku przyprawami i gotować pod przykryciem do jego miękkości. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki oraz szczypiorkiem.
Komentarze (0)