Jagnięcina duszona ze śliwkami i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1146
Składniki:
- 600 g jagnięciny bez kości
- 250 g suszonych śliwek bez pestek
- 200 g całych migdałów
- 80 g masła
- 2 cebula
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Śliwki suszone sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć je z nadmiaru wody. Jagnięcinę pokroić w dużą kostkę i oprószyć ją mąką. Następnie rozgrzać masło na patelni i dodać do niego posypaną mąką jagnięcinę. Mięso zrumienić na średnim ogniu, potem dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną w drobną kostkę cebulę z czosnkiem. Całość dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula z czosnkiem się zeszkli. Wówczas wlać do tego wino wytrawne, wsypać suszony tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do niego sparzone wcześniej śliwki i dusić jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się karmelizować. Wtedy wsypać do niego całe migdały, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)