Jagnięcina z cieciorką i morelami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1362
Składniki:
- 300 g jagnięciny z kością
- 250 g cieciorki
- 100 g suszonych moreli
- 3 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Morele suszone sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Mięso podzielić na porcje. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 40 minut. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w drugim rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać mieloną paprykę, imbir, kolendrę i rozmaryn. Potem wlać do tego miód lipowy, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego porcje mięsa i lekko je zrumienić. Do smażonych składników dodać suszone morele i smażyć razem przez kolejne 40 sekund. Po tym czasie wlać do tego namoczoną wcześniej cieciorkę wraz z bulionem i dodać pokrojoną marchew. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)