Jagnięcina z cieciorką i morelami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1362
Jagnięcina z cieciorką i morelami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jagnięciny z kością
  • 250 g cieciorki
  • 100 g suszonych moreli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Morele suszone sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Mięso podzielić na porcje. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 40 minut. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w drugim rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać mieloną paprykę, imbir, kolendrę i rozmaryn. Potem wlać do tego miód lipowy, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego porcje mięsa i lekko je zrumienić. Do smażonych składników dodać suszone morele i smażyć razem przez kolejne 40 sekund. Po tym czasie wlać do tego namoczoną wcześniej cieciorkę wraz z bulionem i dodać pokrojoną marchew. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów