Jagnięcina w winie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1973
Składniki:
- 300 g udźca jagnięcego bez kości
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 25 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 czerwona papryka chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, utłuc tłuczkiem i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową przełożyć do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać ugotowaną wcześniej fasolkę oraz pokrojoną paprykę chili. Składniki smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Wsypać do niego suszony tymianek, majeranek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone na porcje mięso i zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać wino czerwone, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)