Jabłka zapiekane z orzechami i cynamonem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1858
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 jabłka Jonagored
- 4 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć do żaroodpornych kubków. Następnie tłuczone orzechy laskowe przesypać do miski, wsypać do nich brązowy cukier, mielony cynamon i dobrze wymieszać. Wymieszanymi składnikami posypać jabłka w kubkach. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości jabłek. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.
Komentarze (0)