Jabłka zapiekane z orzechami i cynamonem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1858
Jabłka zapiekane z orzechami i cynamonem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 jabłka Jonagored
  • 4 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć do żaroodpornych kubków. Następnie tłuczone orzechy laskowe przesypać do miski, wsypać do nich brązowy cukier, mielony cynamon i dobrze wymieszać. Wymieszanymi składnikami posypać jabłka w kubkach. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości jabłek. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów