Tort wegetariańśki z pieczarkami i twarożkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1726
Składniki:
- Biszkopt:
- 1 szklanka bułki tartej
- 6 jajek
- 250 gr pieczarek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- Krem czerwony:
- kostka tłustego twarogu
- łyżka kwaśniej śmietany
- 1 czerwona papryka
- sól
- papryka mielona słodka lub pikantna
- Krem zielony:
- kostka tłustego twarogu
- łyżka kwaśniej śmietany
- 1 ogórek świeży
- dowolne świeże zioła: koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorek.
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pieczarki zetrzeć na grubej tarce.
Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć wszystkie składniki biszkoptu, piec w wysmarowanej tortownicy 30 min w 200 stopniach (175 w piekarniku z termoobiegiem)
Ostudzić.
Paprykę posiekać bardzo drobno (zostawić kilka kawałków do dekoracji), dokładnie wymieszać z twarożkiem i śmietaną, przyprawić do smaku.
Ogórka i zioła (zostawić kilka kawałków do dekoracji|) posiekać bardzo drobno, dokładnie wymieszać z twarożkiem i śmietaną, przyprawić do smaku.
Biszkopt przekroić na dwie warstwy, przełożyć jednym kremem, wierzch posmarować drugim kremem, udekorować kawałkami warzyw i świeżych ziół.
Można dowolnie eksperymentować z warzywami, do kremu czerwonego dodać pomidory, rzodkiewkę, gotowaną marchewkę; do zielonego gotowane brokuły, awokado, szpinak.
Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć wszystkie składniki biszkoptu, piec w wysmarowanej tortownicy 30 min w 200 stopniach (175 w piekarniku z termoobiegiem)
Ostudzić.
Paprykę posiekać bardzo drobno (zostawić kilka kawałków do dekoracji), dokładnie wymieszać z twarożkiem i śmietaną, przyprawić do smaku.
Ogórka i zioła (zostawić kilka kawałków do dekoracji|) posiekać bardzo drobno, dokładnie wymieszać z twarożkiem i śmietaną, przyprawić do smaku.
Biszkopt przekroić na dwie warstwy, przełożyć jednym kremem, wierzch posmarować drugim kremem, udekorować kawałkami warzyw i świeżych ziół.
Można dowolnie eksperymentować z warzywami, do kremu czerwonego dodać pomidory, rzodkiewkę, gotowaną marchewkę; do zielonego gotowane brokuły, awokado, szpinak.
Komentarze (0)