Tort wegetariańśki z pieczarkami i twarożkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1726

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6 jajek
  • 250 gr pieczarek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • Krem czerwony:
  • kostka tłustego twarogu
  • łyżka kwaśniej śmietany
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • papryka mielona słodka lub pikantna
  • Krem zielony:
  • kostka tłustego twarogu
  • łyżka kwaśniej śmietany
  • 1 ogórek świeży
  • dowolne świeże zioła: koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorek.
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki zetrzeć na grubej tarce.
Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć wszystkie składniki biszkoptu, piec w wysmarowanej tortownicy 30 min w 200 stopniach (175 w piekarniku z termoobiegiem)
Ostudzić.

Paprykę posiekać bardzo drobno (zostawić kilka kawałków do dekoracji), dokładnie wymieszać z twarożkiem i śmietaną, przyprawić do smaku.

Ogórka i zioła (zostawić kilka kawałków do dekoracji|) posiekać bardzo drobno, dokładnie wymieszać z twarożkiem i śmietaną, przyprawić do smaku.

Biszkopt przekroić na dwie warstwy, przełożyć jednym kremem, wierzch posmarować drugim kremem, udekorować kawałkami warzyw i świeżych ziół.

Można dowolnie eksperymentować z warzywami, do kremu czerwonego dodać pomidory, rzodkiewkę, gotowaną marchewkę; do zielonego gotowane brokuły, awokado, szpinak.

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów