Mus jabłkowy z twarożkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2457
Składniki:
- 4-5 jabłek
- 100 ml soku jabłkowego
- odrobina mielonego imbiru
- 5 dag cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag śmietany kremówki
- 1 torebka cukru waniliowego
- 25 dag twarożku
- 2-3 łyżki mleka
- posiekane orzeszki pistacjowe
Opis przygotowania:
Jabłka obierz, podziel na cząstki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Włóż do rondelka, zalej sokiem jabłkowym i z cytryny. Zasyp owoce cukrem, dodaj imbir. Gotuj na średnim ogniu 8-10 minut, często mieszając. Zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną zimnej wody, jeszcze raz zagotuj, przestudź. Twarożek utrzyj z mlekiem, połącz ze śmietaną ubitą z cukrem waniliowym. Mus jabłkowy przełóż do czterech szklanych pucharków, udekoruj warstwą twarożku. Posyp orzeszkami pistacjowymi, obłóż cząstkami jabłek.
Komentarze (0)