Mus jabłkowy z twarożkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2259

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 100 ml soku jabłkowego
  • odrobina mielonego imbiru
  • 5 dag cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag śmietany kremówki
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 25 dag twarożku
  • 2-3 łyżki mleka
  • posiekane orzeszki pistacjowe

Opis przygotowania:

Jabłka obierz, podziel na cząstki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Włóż do rondelka, zalej sokiem jabłkowym i z cytryny. Zasyp owoce cukrem, dodaj imbir. Gotuj na średnim ogniu 8-10 minut, często mieszając. Zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną zimnej wody, jeszcze raz zagotuj, przestudź. Twarożek utrzyj z mlekiem, połącz ze śmietaną ubitą z cukrem waniliowym. Mus jabłkowy przełóż do czterech szklanych pucharków, udekoruj warstwą twarożku. Posyp orzeszkami pistacjowymi, obłóż cząstkami jabłek.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów