Jabłka zapiekane z migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2654
Składniki:
- 150 g masła
- 4 jabłka słodkie
- 3 łyżki tłuczonych migdałów
- 3 łyżki winiaku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 szklanki mąki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Następnie dwa jabłka pokroić w drobną kostkę, a pozostałe dwa pokroić w cienkie plastry. Do pokrojonych jabłek dodać tłuczone migdały, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, połowę łyżki cynamonu i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać winiak, roztrzepane widelcem jajko, po czym wszystko jeszcze raz wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plastry masło i posypać drugą połową cynamonu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)