Jabłka zapiekane z migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2654
Jabłka zapiekane z migdałami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g masła
  • 4 jabłka słodkie
  • 3 łyżki tłuczonych migdałów
  • 3 łyżki winiaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 szklanki mąki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Następnie dwa jabłka pokroić w drobną kostkę, a pozostałe dwa pokroić w cienkie plastry. Do pokrojonych jabłek dodać tłuczone migdały, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, połowę łyżki cynamonu i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać winiak, roztrzepane widelcem jajko, po czym wszystko jeszcze raz wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plastry masło i posypać drugą połową cynamonu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów