Jabłka z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1920

Składniki:

  • 500 g jabłek
  • 225 g mleka
  • 100 g konfitur truskawkowych lub malinowych
  • 75 g ryżu
  • 50 g cukru
  • 25 g masła
  • szczypta soli
  • Na syrop:
  • 25 g cukru
  • 5 g soku z cytryny

Opis przygotowania:

Jabłka dokładnie umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, dodać 25 g cukru, sok z cytryny i ugotować na małym ogniu. Zagotować 1,5 l wody i wrzątkiem przelać ryż, przelany wrzucić do odpowiedniego naczynia, zalać go gorącym mlekiem, dodać masło, sól, cukier, przykryć pokrywka i uprażyć w piekarniku o temperaturze 170 stopni. Uprażony wyciągnąć, przestudzić, przełożyć na talerz, ozdobić go konfiturami i polać syropem. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów