Jabłka z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1997
Składniki:
- 500 g jabłek
- 225 g mleka
- 100 g konfitur truskawkowych lub malinowych
- 75 g ryżu
- 50 g cukru
- 25 g masła
- szczypta soli
- Na syrop:
- 25 g cukru
- 5 g soku z cytryny
Opis przygotowania:
Jabłka dokładnie umyć, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, dodać 25 g cukru, sok z cytryny i ugotować na małym ogniu. Zagotować 1,5 l wody i wrzątkiem przelać ryż, przelany wrzucić do odpowiedniego naczynia, zalać go gorącym mlekiem, dodać masło, sól, cukier, przykryć pokrywka i uprażyć w piekarniku o temperaturze 170 stopni. Uprażony wyciągnąć, przestudzić, przełożyć na talerz, ozdobić go konfiturami i polać syropem. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)