Jabłka pieczone z ryżem, kurczakiem i bakaliami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1646
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jabłka (Lobo)
- 2 łyżki mieszanki studenckiej Bakalland
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 marchewka
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jabłka oraz marchew umyć i osączyć z wody. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do go rondla, zasypać suszoną kolendrą, zalać go 2 szklankami bulionu warzywnego, doprawić do smaku szczyptą soli i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Następnie piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, przełożyć je do rondla i wsypać do nich pokrojoną wcześniej marchew. Oba składniki oprószyć szczyptą soli, po czym zalać pozostałym bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić z nadmiaru bulionu, połączyć z odparowanym ryżem i dobrze wymieszać. Potem przełożyć je łyżką do wydrążonych jabłek, po czym całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować mieszanką studencką.
Komentarze (0)