Tosty w oliwie

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3497
Tosty w oliwie
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 20 g wędzonego boczku
  • 10 g tartego sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • 2 kromki chleba tostowego
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Chleb tostowy przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić z obu stron. Zrumieniony posypać tartą mozzarellą i smażyć do czasu, aż ser zacznie się rozpływać. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Pokrojony boczek oraz pomidory przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i przyrumienić. Następnie oba składniki dodać do całości i wszystko zalać oliwą z oliwek, posypać świeżą bazylią, pieprzem oraz solą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów