Tosty w oliwie
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3497
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 20 g wędzonego boczku
- 10 g tartego sera mozzarella
- 2 pomidory
- 2 kromki chleba tostowego
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Chleb tostowy przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić z obu stron. Zrumieniony posypać tartą mozzarellą i smażyć do czasu, aż ser zacznie się rozpływać. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Pokrojony boczek oraz pomidory przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i przyrumienić. Następnie oba składniki dodać do całości i wszystko zalać oliwą z oliwek, posypać świeżą bazylią, pieprzem oraz solą.
Komentarze (0)