Jabłka w syropie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 9299
Składniki:
- 12 goździków
- 1 kg jabłek Szampion
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ćwiartki. Następnie cukier przesypać do rondla, zalać go wodą i zagotować. Do zagotowanych składników dodać obrane jabłka i gotować na średnim ogniu przez 10 minut (jabłek nie rozgotowywać). Potem wszystko przelać do wyparzanych wrzątkiem słoików, dodać goździki oraz cynamon, zakręcić pokrywki i włożyć do garnka zalanego do połowy wodą. Całość gotować przez 10 minut, potem słoiki wyciągnąć i przestudzić.
Komentarze (0)