Jabłka w syropie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1509
Składniki:
- 6 jabłek Reneta
- 1 l wody
- Syrop:
- 250 ml płynnego miodu lipowego
- 60 mi syropu malinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osaczyć z wody i przełożyć je w całości do rondla. Zalać je 1 l wody i gotować do ich miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu jabłka odcedzić i nabić na patyczki szaszłykowe. Przygotować syrop: miód lipowy przelać do rondla, po czym wlać do niego syrop malinowy, ekstrakt waniliowy i dodać mielone goździki. Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie składniki ściągnąć z ognia i namoczyć w nich nabite wcześniej na patyczki szaszłykowe gotowane jabłka. Wszystko włożyć do papilotek i podawać do spożycia.
Komentarze (0)