Jabłka w ptasim mleczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1630
Składniki:
- 2 duże jabłka renety
- 1 duże opakowanie galaretki pomarańczowej
- 2 szklanki wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na połowy i usunąć gniazda pestek. Zagotować wodę z cukrem waniliowym, kiedy będzie wrzeć wrzucić do niej wydrążone jabłka i ugotować na małym ogniu tak, aby się rozpadły. Po ugotowaniu jabłka wyciągnąć na miseczki, wywar z jabłek odparować, aby pozostała jedna szklanka. Szklankę wywaru z jabłek zagotować i we wrzątku rozpuścić galaretkę pomarańczową. Zalaną pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, do drugiego garnka wlać mleko skondensowane i za pomocą trzepaczki ubić je do piany. Ubijając mleko cały czas wlewać do niego tężejącą galaretkę, a następnie całość wlać do miseczek z jabłkami. Po zalaniu odstawić do ostygnięcia w chłodnym miejscu.
Komentarze (0)