Jabłka w ptasim mleczku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1630

Składniki:

  • 2 duże jabłka renety
  • 1 duże opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 2 szklanki wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na połowy i usunąć gniazda pestek. Zagotować wodę z cukrem waniliowym, kiedy będzie wrzeć wrzucić do niej wydrążone jabłka i ugotować na małym ogniu tak, aby się rozpadły. Po ugotowaniu jabłka wyciągnąć na miseczki, wywar z jabłek odparować, aby pozostała jedna szklanka. Szklankę wywaru z jabłek zagotować i we wrzątku rozpuścić galaretkę pomarańczową. Zalaną pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, do drugiego garnka wlać mleko skondensowane i za pomocą trzepaczki ubić je do piany. Ubijając mleko cały czas wlewać do niego tężejącą galaretkę, a następnie całość wlać do miseczek z jabłkami. Po zalaniu odstawić do ostygnięcia w chłodnym miejscu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów