Jabłka w ptasim mleczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2248
Składniki:
- 2 duże szare renety
- 1 duże opakowanie galaretki pomarańczowej
- 2 szklanki wody
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- cukier waniliowy
Opis przygotowania:
Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda pestkowe. Włóż do wrzącej wody wraz z cukrem waniliowym, ugotuj ostrożnie na małym ogniu, aby się nie rozpadły. Wyjmij, przełóż na miseczki, a wywar odparuj, aby pozostała szklanka. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Gdy zacznie lekko tężeć - ubij w garnku mleko z cukrem waniliowym za pomocą trzepaczki do piany, następnie wciąż ubijając wlej tężejącą galaretkę, po czym zalej jabłka w miseczkach. Pozostaw do zastygnięcia.
Komentarze (0)