Jabłka w ptasim mleczku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2158

Składniki:

  • 2 duże szare renety
  • 1 duże opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • cukier waniliowy

Opis przygotowania:

Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda pestkowe. Włóż do wrzącej wody wraz z cukrem waniliowym, ugotuj ostrożnie na małym ogniu, aby się nie rozpadły. Wyjmij, przełóż na miseczki, a wywar odparuj, aby pozostała szklanka. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Gdy zacznie lekko tężeć - ubij w garnku mleko z cukrem waniliowym za pomocą trzepaczki do piany, następnie wciąż ubijając wlej tężejącą galaretkę, po czym zalej jabłka w miseczkach. Pozostaw do zastygnięcia.

Autor: effi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów