Bataty z lodem, sorbertem cytrynowym i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2079
Składniki:
- 4 gałki lodów śmietankowych
- 4 dowolne kwiaty do dekoracji
- 2 łyżki rodzynek
- 2 bataty
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- Sorbet:
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować sorbet: wodę mineralną przelać do plastikowego naczynia, wsypać do niej cukier, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać, aby składniki się rozpuściły. Wymieszane składniki zamrozić w zamrażalniku.
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Kwiaty do dekoracji oraz bataty umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, pokroić w podłużne długie plastry o grubości 1 cm i razem z rodzynkami wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż bataty się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz, oprószyć szczyptą soli i przestudzić. Następnie na bataty z rodzynkami nałożyć po jednej gałce lodów śmietankowych.
Sorbet wyciągnąć z zamrażalnika i wyskrobać go łyżeczką do całości. Całość udekorować kwiatem.
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Kwiaty do dekoracji oraz bataty umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, pokroić w podłużne długie plastry o grubości 1 cm i razem z rodzynkami wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż bataty się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz, oprószyć szczyptą soli i przestudzić. Następnie na bataty z rodzynkami nałożyć po jednej gałce lodów śmietankowych.
Sorbet wyciągnąć z zamrażalnika i wyskrobać go łyżeczką do całości. Całość udekorować kwiatem.
Komentarze (0)