Jabłka pieczone z rodzynkami, orzechami i płatkami owsianymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1459
Jabłka pieczone z rodzynkami, orzechami i płatkami owsianymi
fot. YoAmes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 150 g rodzynek
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki masła
  • 4 jabłka (Lobo)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić drobno do miski. Do pokrojonych rodzynek wsypać mielone orzechy laskowe, płatki owsiane i brązowy cukier. Dodać do tego masło, wsypać mielony cynamon, całość wymieszać i przełożyć łyżką do wydrążonych wcześniej jabłek. Następnie wszystko przełożyć do żaroodpornych naczyń, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów