Jabłka pieczone z rodzynkami, orzechami i płatkami owsianymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1679
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 150 g rodzynek
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 4 łyżki masła
- 4 jabłka (Lobo)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić drobno do miski. Do pokrojonych rodzynek wsypać mielone orzechy laskowe, płatki owsiane i brązowy cukier. Dodać do tego masło, wsypać mielony cynamon, całość wymieszać i przełożyć łyżką do wydrążonych wcześniej jabłek. Następnie wszystko przełożyć do żaroodpornych naczyń, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)