Jabłka nadziewane w winie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1578
Jabłka nadziewane w winie
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • 6 jabłek (Cortland)
  • 3 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki tłuczonych migdałów
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 szklanki wermutu Cinzano Rosso
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrząca wodą, osaczyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Tłuczone orzechy włoskie oraz migdały przesypać razem do sparzonych wcześniej rodzynek i dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 0,7 mm, po czym wydrążyć z nich gniazda nasienne i ułożyć na talerzu. Następnie w miejsca wydrążeń jabłek nałożyć wymieszane składniki z miski. Wino czerwone przelać do rondla, dodać do tego miód, mielony cynamon i razem zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu całość ciągnąć z ognia i gorącym wrzątkiem zalać jabłka ze składnikami na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów