Jabłka nadziewane w winie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1578
Składniki:
- 6 jabłek (Cortland)
- 3 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 3 łyżki tłuczonych migdałów
- 3 łyżki rodzynek
- 2 szklanki wermutu Cinzano Rosso
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrząca wodą, osaczyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Tłuczone orzechy włoskie oraz migdały przesypać razem do sparzonych wcześniej rodzynek i dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 0,7 mm, po czym wydrążyć z nich gniazda nasienne i ułożyć na talerzu. Następnie w miejsca wydrążeń jabłek nałożyć wymieszane składniki z miski. Wino czerwone przelać do rondla, dodać do tego miód, mielony cynamon i razem zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu całość ciągnąć z ognia i gorącym wrzątkiem zalać jabłka ze składnikami na talerzu.
Komentarze (0)