Jabłka z jagodami w winie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1600
Jabłka z jagodami w winie
fot. atl10trader / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jabłka Lobo
  • 2 mielone goździki
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego Badagoni Saperavi Red

Opis przygotowania:

Jabłka, jagody oraz miętę umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miseczek deserowych. Pokrojone jabłka zasypać jagodami. Wino przelać do rondla, wsypać do niego mielone goździki i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia i polać nimi owoce w misce. Całość udekorować gałązkami świeżej mięty i podawać z ciepłym jeszcze winem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów