Indyk z ziemniakami w sosie żurawinowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 885
Indyk z ziemniakami w sosie żurawinowym
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g sosu żurawinowego
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 32%
  • 2 g kiełków czerwonego buraczka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich masło, gęstą śmietanę, po czym razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę, wyłożyć na talerz i polać sosem żurawinowym. Następnie uda i indyka przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć je suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do ziemniaków z żurawiną na talerzu. Wszystko udekorować kiełkami buraczka czerwonego i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów