Indyk z ziemniakami w sosie żurawinowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1078
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 200 g sosu żurawinowego
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 32%
- 2 g kiełków czerwonego buraczka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich masło, gęstą śmietanę, po czym razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę, wyłożyć na talerz i polać sosem żurawinowym. Następnie uda i indyka przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć je suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do ziemniaków z żurawiną na talerzu. Wszystko udekorować kiełkami buraczka czerwonego i podawać na ciepło.
Komentarze (0)