Indyk z awokado w sosie chipotle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2997
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z indyka
- 2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos chipotle:
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g czarnej fasoli w zalewie
- 4 suszone papryki chipotle
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 cebula biała
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Mięso, warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Następnie piersi z indyka pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem, solą i zrumienić na małym ogniu. Przygotować sos chipotle: suszoną paprykę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałeczki. Cebulę białą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej suszoną paprykę i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać zrumienione mięso, osączoną z zalewy czarną fasolę, przecier pomidorowy, wlać bulion warzywny, ocet jabłkowy, wsypać cukier brązowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozetrzeć widelcem z 1 łyżką oliwy z oliwek. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z roztartym awokado. Połączone składniki dodać do całości, a wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)