Indyk z awokado w sosie chipotle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2760
Indyk z awokado w sosie chipotle
fot. wlayton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z indyka
  • 2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos chipotle:
  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g czarnej fasoli w zalewie
  • 4 suszone papryki chipotle
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Mięso, warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Następnie piersi z indyka pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem, solą i zrumienić na małym ogniu. Przygotować sos chipotle: suszoną paprykę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałeczki. Cebulę białą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej suszoną paprykę i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać zrumienione mięso, osączoną z zalewy czarną fasolę, przecier pomidorowy, wlać bulion warzywny, ocet jabłkowy, wsypać cukier brązowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozetrzeć widelcem z 1 łyżką oliwy z oliwek. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z roztartym awokado. Połączone składniki dodać do całości, a wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów