Grzanki z serem i powidłem jabłkowo- żurawinowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1322
Grzanki z serem i powidłem jabłkowo- żurawinowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki masła
  • 4 plastry sera cheddar
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 bagietka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Suszona żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do metalowego rondla z grubszym dnem. Do pokrojonych jabłek wsypać cukier oraz posiekana drobno żurawinę. Wymieszać i smażyć na małym ogniu do chwili, aż jabłka zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie bagietkę pokroić na kromki o grubości 1,5 cm, wysmarować je masłem i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po czym ściągnąć z patelni wyłożyć na talerz i położyć na nie plastry sera cheddar. Całość wysmarować przestudzonymi wcześniej składnikami i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów