Grzanki z serem i powidłem jabłkowo- żurawinowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1322
Składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżki masła
- 4 plastry sera cheddar
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 bagietka
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Suszona żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do metalowego rondla z grubszym dnem. Do pokrojonych jabłek wsypać cukier oraz posiekana drobno żurawinę. Wymieszać i smażyć na małym ogniu do chwili, aż jabłka zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie bagietkę pokroić na kromki o grubości 1,5 cm, wysmarować je masłem i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po czym ściągnąć z patelni wyłożyć na talerz i położyć na nie plastry sera cheddar. Całość wysmarować przestudzonymi wcześniej składnikami i podawać do spożycia.
Komentarze (0)