Ciasto czekoladowo-orzechowe z gotowanymi śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1546
Ciasto czekoladowo-orzechowe z gotowanymi śliwkami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 600 g gorzkiej czekolady
  • 500 g masła
  • 300 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g cukru
  • 8 jaj
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wierzch:
  • 300 ml miodu wielokwiatowego
  • 250 ml likieru orzechowego Frangelico
  • 1 kg suszonych śliwek bez pestek
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: masło z cukrem przełożyć do miski i razem zmiksować mikserem na puszystą pianę. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Żółtka oddzielić od białek. Z białek oraz szczypty soli ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka dodawać stopniowo do ubitej piany maślanej i razem ubić na jednolitą masę. Do ubitej masy wsypać mielone orzechy, tartą czekoladę oraz ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem, po czym przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez około 50 minut. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem. Jak się do niego przylepia, to należy je nadal piec. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.

Przygotować wierz: suszone śliwki przełożyć do rondla, zalać je wodą, miodem, likierem orzechowym i posypać cynamonem. Całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie gotowane składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na upieczone wcześniej ciasto.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów