Ciasto czekoladowo-orzechowe z gotowanymi śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1546
Składniki:
- Ciasto:
- 600 g gorzkiej czekolady
- 500 g masła
- 300 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g cukru
- 8 jaj
- 0,5 łyżeczki soli
- Wierzch:
- 300 ml miodu wielokwiatowego
- 250 ml likieru orzechowego Frangelico
- 1 kg suszonych śliwek bez pestek
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło z cukrem przełożyć do miski i razem zmiksować mikserem na puszystą pianę. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Żółtka oddzielić od białek. Z białek oraz szczypty soli ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka dodawać stopniowo do ubitej piany maślanej i razem ubić na jednolitą masę. Do ubitej masy wsypać mielone orzechy, tartą czekoladę oraz ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem, po czym przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez około 50 minut. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem. Jak się do niego przylepia, to należy je nadal piec. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Przygotować wierz: suszone śliwki przełożyć do rondla, zalać je wodą, miodem, likierem orzechowym i posypać cynamonem. Całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie gotowane składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na upieczone wcześniej ciasto.
Przygotować wierz: suszone śliwki przełożyć do rondla, zalać je wodą, miodem, likierem orzechowym i posypać cynamonem. Całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie gotowane składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na upieczone wcześniej ciasto.
Komentarze (0)