Imbir kandyzowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2515
Imbir kandyzowany
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g cukru
  • 200 g imbiru
  • 3 szklanki wody

Opis przygotowania:

Imbir umyć, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, zalać 3 szklankami wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowany odcedzić i przestudzić. Przestudzony zważyć na wadze kuchennej i przełożyć do rondla. Następnie na wagę przesypać tyle cukru ile ważył gotowany imbir, po czym odważonym cukrem zasypać imbir w rondlu. Całość zalać 5 łyżkami wody i gotować na małym ogniu do czasu, aż gotowane składniki staną się prawie przezroczyste. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na metalowe sito, aby składniki dokładnie wyschły. Wysuszone obsypać pozostałym cukrem z ważenia i przełożyć do zamykanego hermetycznie pudełka. Gotowy imbir nadaje się do dekoracji potraw mięsnych, deserów i koktajli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów