
Imbir kandyzowany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2393

Składniki:
- 350 g cukru
- 200 g imbiru
- 3 szklanki wody
Opis przygotowania:
Imbir umyć, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, zalać 3 szklankami wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowany odcedzić i przestudzić. Przestudzony zważyć na wadze kuchennej i przełożyć do rondla. Następnie na wagę przesypać tyle cukru ile ważył gotowany imbir, po czym odważonym cukrem zasypać imbir w rondlu. Całość zalać 5 łyżkami wody i gotować na małym ogniu do czasu, aż gotowane składniki staną się prawie przezroczyste. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na metalowe sito, aby składniki dokładnie wyschły. Wysuszone obsypać pozostałym cukrem z ważenia i przełożyć do zamykanego hermetycznie pudełka. Gotowy imbir nadaje się do dekoracji potraw mięsnych, deserów i koktajli.
Komentarze (0)