Dynia z kandyzowanym imbirem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1456
Dynia z kandyzowanym imbirem
fot. Lori L. Stalter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 200 ml śmietany
  • 150 ml płynnego miodu lipowego
  • 150 g imbiru kandyzowanego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni umyć i osuszyć na sicie. Imbir kandyzowany sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i podzielić na dwie połówki. Jedną z nich dodać do miąższu z dyni i razem przełożyć do małych foremek, wysmarowanych masłem. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do miękkości dyni. Wówczas wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie polać płynnym miodem lipowym. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i dodać do całości. Gotowy deser posypać pozostawionym kandyzowanym imbirem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów