Dynia z kandyzowanym imbirem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1456
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 200 ml śmietany
- 150 ml płynnego miodu lipowego
- 150 g imbiru kandyzowanego
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni umyć i osuszyć na sicie. Imbir kandyzowany sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i podzielić na dwie połówki. Jedną z nich dodać do miąższu z dyni i razem przełożyć do małych foremek, wysmarowanych masłem. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do miękkości dyni. Wówczas wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przełożyć na talerz i przestudzić. Następnie polać płynnym miodem lipowym. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i dodać do całości. Gotowy deser posypać pozostawionym kandyzowanym imbirem.
Komentarze (0)