Rolada orzechowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3081
Rolada orzechowa
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 30 g drożdży
  • 2 żółtka jaj
  • 1 jajka
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 300 g masła
  • 2 szklanki mielonych orzeszków ziemnych
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki zagęszczonego mleka niesłodzonego
  • 0,5 szklanki mleka pełnego 3,2 %
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem, po czym odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże i rozpuszczone masło, wbić jajko, dodać żółtka jaj, wsypać szczyptę soli i całość wyrabiać mikserem przez ok. 3 minuty. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na papier do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: masło przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła wsypać mielone orzechy ziemne, cukier puder, wlać mleko pełne oraz zagęszczone, ekstrakt waniliowy i całość ogrzewać, mieszając drewnianą do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, łopatką nałożyć na rozwałkowane ciasto i zawinąć w jeden, długi rulon.

Rulon przełożyć na blachę do pieczenia (nie wykładać papierem do pieczenia), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów