Rolada orzechowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3081
Składniki:
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 120 g rozpuszczonego masła
- 30 g drożdży
- 2 żółtka jaj
- 1 jajka
- 0,5 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 300 g masła
- 2 szklanki mielonych orzeszków ziemnych
- 2 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki zagęszczonego mleka niesłodzonego
- 0,5 szklanki mleka pełnego 3,2 %
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem, po czym odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże i rozpuszczone masło, wbić jajko, dodać żółtka jaj, wsypać szczyptę soli i całość wyrabiać mikserem przez ok. 3 minuty. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na papier do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: masło przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła wsypać mielone orzechy ziemne, cukier puder, wlać mleko pełne oraz zagęszczone, ekstrakt waniliowy i całość ogrzewać, mieszając drewnianą do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, łopatką nałożyć na rozwałkowane ciasto i zawinąć w jeden, długi rulon.
Rulon przełożyć na blachę do pieczenia (nie wykładać papierem do pieczenia), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.
Przygotować wypełnienie: masło przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła wsypać mielone orzechy ziemne, cukier puder, wlać mleko pełne oraz zagęszczone, ekstrakt waniliowy i całość ogrzewać, mieszając drewnianą do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, łopatką nałożyć na rozwałkowane ciasto i zawinąć w jeden, długi rulon.
Rulon przełożyć na blachę do pieczenia (nie wykładać papierem do pieczenia), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)