Hummus z jagnieciną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1610
Składniki:
- 300 g jagnięciny bez kości
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki kukurydzy w zalewie
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- Hummus:
- 400 g ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty sezamowej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy. Jagnięcinę pokroić na kawałki.
Przygotować hummus: ciecierzycę przełożyć do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do ciecierzycy w mikserze. Dodać do tego pastę sezamową, wlać olej sezamowy, sok cytrynowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz.
Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone mięso i orzeszki pinii, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, tartą gałką muszkatołową, mielonym cynamonem, zielem angielskim, po czym dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na przygotowany wcześniej hummus na talerzu.
Wszystko posypać osączoną z zalewy kukurydzą, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i skropić sokiem cytrynowym.
Przygotować hummus: ciecierzycę przełożyć do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do ciecierzycy w mikserze. Dodać do tego pastę sezamową, wlać olej sezamowy, sok cytrynowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz.
Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone mięso i orzeszki pinii, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, tartą gałką muszkatołową, mielonym cynamonem, zielem angielskim, po czym dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na przygotowany wcześniej hummus na talerzu.
Wszystko posypać osączoną z zalewy kukurydzą, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i skropić sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)