Hummus z jagnieciną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 997
Hummus z jagnieciną
fot. Jeremy Keith / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jagnięciny bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kukurydzy w zalewie
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • Hummus:
  • 400 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty sezamowej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy. Jagnięcinę pokroić na kawałki.

Przygotować hummus: ciecierzycę przełożyć do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do ciecierzycy w mikserze. Dodać do tego pastę sezamową, wlać olej sezamowy, sok cytrynowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz.
Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone mięso i orzeszki pinii, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, tartą gałką muszkatołową, mielonym cynamonem, zielem angielskim, po czym dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na przygotowany wcześniej hummus na talerzu.

Wszystko posypać osączoną z zalewy kukurydzą, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i skropić sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów