Łosoś z kapustą pekińską i sałatką kukurydzianą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1830
Składniki:
- 300 g filetów z wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- 1 kapusta pekińska
- pęczek drobnego szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Sałatka:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 4 rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypiorek
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek i natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Łososia wędzonego pokroić na porcje, wyłożyć na talerz, posypać go pokrojonym szczypiorkiem i natką zielonej pietruszki. Kapustę pekińską pokroić na kawałki, oprószyć ją szczyptą soli i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu wraz z majonezem.
Przygotować sałatkę kukurydzianą: kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do kukurydzy w misce. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Dodać do tego także pokrojony szczypiorek, natkę zielonej pietruszki, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować sałatkę kukurydzianą: kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do kukurydzy w misce. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Dodać do tego także pokrojony szczypiorek, natkę zielonej pietruszki, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)