Homary gotowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3534
Składniki:
- 6 średnich mrożonych homarów
- 4 ziemniaki
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- słoiczek gotowego dressingu paprykowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Homary rozmrozić, opłukać wrzucić do dużego garnka i gotować w lekko osolonej wodzie. Od chwili wrzenia gotować do 5-8 minut. Następnie odcedzić, odciąć łeb, szczypce, rozebrać grzbiet ze skóry, oczyścić z wnętrzności i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i dodać do homarów. Przygotować dwie małe miseczki, do pierwszej wlać ciepłą wodę z sokiem z 1 cytryny (woda ta służy do obmycia palców podczas obierania homara), do drugiej wlać gotowy dressing paprykowy, obie miseczki postawić po obu stronach ziemniaków. Roztopić 2 łyżki masła na patelni, polać nim mięso homara i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Całość udekorować pokrojoną cytryną i natką pietruszki.
Komentarze (0)