Homary gotowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3534
Homary gotowane
fot. myhsu / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 średnich mrożonych homarów
  • 4 ziemniaki
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • słoiczek gotowego dressingu paprykowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Homary rozmrozić, opłukać wrzucić do dużego garnka i gotować w lekko osolonej wodzie. Od chwili wrzenia gotować do 5-8 minut. Następnie odcedzić, odciąć łeb, szczypce, rozebrać grzbiet ze skóry, oczyścić z wnętrzności i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i dodać do homarów. Przygotować dwie małe miseczki, do pierwszej wlać ciepłą wodę z sokiem z 1 cytryny (woda ta służy do obmycia palców podczas obierania homara), do drugiej wlać gotowy dressing paprykowy, obie miseczki postawić po obu stronach ziemniaków. Roztopić 2 łyżki masła na patelni, polać nim mięso homara i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Całość udekorować pokrojoną cytryną i natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów