Homar ze szpinakiem i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1823
Homar ze szpinakiem i kapustą
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 homar mrożony
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do szpinaku wraz z suszonymi płatkami chili. Następnie składniki w misce skropić oliwą z oliwek, wymieszać i wyłożyć na talerz.

Homara rozmrozić, włożyć do rondla z gotującą się, lekko osolona wodą (powinna w całości zakrywać homara) i gotować przez 6 minut na średnim ogniu. Ugotowanego pozbawić niejadalnych części, a mięso podzielić na małe kawałki i dodać do składników na talerzu.

Kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o średnich oczkach, sparzyć ją wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie skropić ją octem winnym, oprószyć szczyptą soli oraz cukrem, wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów