Homar ze szpinakiem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1823
Składniki:
- 1 homar mrożony
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 ćwiartka białej kapusty
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do szpinaku wraz z suszonymi płatkami chili. Następnie składniki w misce skropić oliwą z oliwek, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Homara rozmrozić, włożyć do rondla z gotującą się, lekko osolona wodą (powinna w całości zakrywać homara) i gotować przez 6 minut na średnim ogniu. Ugotowanego pozbawić niejadalnych części, a mięso podzielić na małe kawałki i dodać do składników na talerzu.
Kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o średnich oczkach, sparzyć ją wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie skropić ją octem winnym, oprószyć szczyptą soli oraz cukrem, wymieszać i dodać do potrawy.
Homara rozmrozić, włożyć do rondla z gotującą się, lekko osolona wodą (powinna w całości zakrywać homara) i gotować przez 6 minut na średnim ogniu. Ugotowanego pozbawić niejadalnych części, a mięso podzielić na małe kawałki i dodać do składników na talerzu.
Kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o średnich oczkach, sparzyć ją wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie skropić ją octem winnym, oprószyć szczyptą soli oraz cukrem, wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)