Herbatniki świąteczne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1154
Herbatniki świąteczne
fot. jacilluch / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 120 mielonych migdałów
  • 120 g cukru pudru
  • 30 g dżemu truskawkowego
  • 3 łyżki przegotowanej, przestudzonej wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • Polewa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g białej czekolady

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mękę przesypać do miski i wymieszać ją mielonym migdałami, cynamonem i kardamonem. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Do utartych składników wsypać wcześniej wymieszane suche składniki i wlać do tego przegotowana wodę. Całość dokładnie wyrobić ręcznie i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie przy pomocy odpowiedniej foremki wyciąć dowolne kształty w cieście i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować je dżemem truskawkowym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować polewę: czekoladę gorzką oraz białą połamać na małe kawałeczki i przełożyć je do osobnych rondli, rozpuścić obie na płynną masę na małym ogniu i przelać do szprycy. Następnie udekorować tym ciastka.

Gotowe wstawić do lodówki i odczekać do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów