Herbatniki świąteczne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1154
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 120 mielonych migdałów
- 120 g cukru pudru
- 30 g dżemu truskawkowego
- 3 łyżki przegotowanej, przestudzonej wody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- Polewa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g białej czekolady
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mękę przesypać do miski i wymieszać ją mielonym migdałami, cynamonem i kardamonem. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Do utartych składników wsypać wcześniej wymieszane suche składniki i wlać do tego przegotowana wodę. Całość dokładnie wyrobić ręcznie i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie przy pomocy odpowiedniej foremki wyciąć dowolne kształty w cieście i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować je dżemem truskawkowym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką oraz białą połamać na małe kawałeczki i przełożyć je do osobnych rondli, rozpuścić obie na płynną masę na małym ogniu i przelać do szprycy. Następnie udekorować tym ciastka.
Gotowe wstawić do lodówki i odczekać do zastygnięcia czekolady.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką oraz białą połamać na małe kawałeczki i przełożyć je do osobnych rondli, rozpuścić obie na płynną masę na małym ogniu i przelać do szprycy. Następnie udekorować tym ciastka.
Gotowe wstawić do lodówki i odczekać do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)