Herbatniki kakaowe ze śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1635
Składniki:
- 400 ml śmietany kremówki
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Na stolnicę wysypać mąkę, kakao, szczyptę soli i 2 łyżki cukru pudru. Następnie dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy, wbić do tego jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie całość pokroić w prostokąty o wymiarach 4 x 8 cm, nakłuć je widelcem z jednej strony i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez około 7 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą pianę, po czym ubitą nałożyć na upieczone wcześniej ciastka. Całość nakryć pozostałymi ciastkami.
Komentarze (0)