Herbatniki kakaowe ze śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1635
Herbatniki kakaowe ze śmietaną
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Na stolnicę wysypać mąkę, kakao, szczyptę soli i 2 łyżki cukru pudru. Następnie dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy, wbić do tego jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie całość pokroić w prostokąty o wymiarach 4 x 8 cm, nakłuć je widelcem z jednej strony i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez około 7 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą pianę, po czym ubitą nałożyć na upieczone wcześniej ciastka. Całość nakryć pozostałymi ciastkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów